Journaling

Veel mensen besteden regelmatig tijd aan Journaling. En het werkt. Het maakt je hoofd leeg, biedt ruimte voor rustige, persoonlijke reflectie en geeft een verslag van je gedachten door de loop van de tijd.
Maar in het stoïcisme is de kunst van het Journaling meer dan een simpel dagboek bijhouden. Deze dagelijkse praktijk is de kern van de filosofie. Voorbereiding op de komende dag. Reflecterend op de dag die voorbij is. Jezelf herinneren aan de wijsheden die je hebt geleerd. Want Stoïcisme gaat niet over een boek lezen, maar over oefenen, werken.  Elke keer weer, elke dag weer.

Op deze manier is Journaling Stoïcisme. Dus als je het niet doet, begin dan! De vorm waarin kun je zelf kiezen. De een wil graag in een mooi notitieboek schrijven, de ander opent elke dag een leeg document in zijn computer om reflecties en gedachten te noteren.  Het gaat niet om de vorm, dus kies, wat het fijnste voor jou is; het is het proces dat telt.
En de waarde ervan ga je in de loop van de tijd ervaren. Want kennis, inzichten, ideeën maar ook zelfbeheersing komen niet aanwaaien, die verwerf je door hard te werken aan jezelf.

Photo by Aaron Burden on Unsplash