Vergankelijk

Als alles vergankelijk is, hoe weet je dan wat er wel of niet toe doet in het leven. Het antwoord is simpel: Alles wat op dit moment gebeurt, doet er toe!

Neem het verhaal van Alexander de Grote, de man die in de geschiedenisboeken wordt vermeld als de schepper van een van de grootste Rijken in de oudheid.  Alexander kwam op enig moment, terwijl hij zeer dronken was, in een gevecht met zijn beste vriend (Cleitus) en doodt hem ook per ongeluk. Na dit ongeluk was Alexander de Grote zo wanhopig dat hij een aantal dagen niet heeft gedronken en gegeten. Filosofen hadden in die tijd de rol van therapeut. De hulp werd ingeroepen van sofisten om het verdriet van Alexander te duiden. Niets mocht baten.

Was dit het leven van een succesvol man? De man waarover iedereen in de geschiedenisles leert? Wat betekent dit succes in relatie tot persoonlijk verdriet en het verlies van mensen om je heen?

Leer van Alexander’s fout. Wees nederig en eerlijk en bewust. Dat is iets wat je elke dag van je leven in bezit hebt. De rest is vergankelijk. Er niets wat van je afgenomen kan worden of aangepraat. Je angsten en zorgen, het is uiteindelijk stof in de wind.

Photo by Annie Spratt on Unsplash