Verleiding

“And how trivial the things we want so passionately are.” – Marcus Aurelius

Er is een oud mopje: Wanneer de goden ons willen straffen….. dan geven ze ons precies wat we willen hebben.

Waar ben jij naar op zoek? Beroemd zijn? Rijk zijn? Perfect zijn? Stel je nu eens voor dat je dat hebt bereikt. Wat dan nu….

Het probleem is, althans voor de meesten, dat we een leegte willen vullen, een gat. Maar net zoals zwarte gaten een onderdeel van ons heelal zijn, zullen er altijd leegtes zijn. Hoeveel voorbeelden zijn er niet van rijke mensen die vinden dat ze een miserabel leven lijden (volg je het verhaal van Kim en Kanye op het ogenblik?). Net zoveel voorbeelden zijn er van beroemde ondernemers die alleen maar kunnen werken of beroemdheden die vooral veel medelijden met zich zelf hebben .

Al deze mensen kunnen kopen wat hun hartje begeerd, kunnen meer voor elkaar krijgen op basis van hun status en het enige wat overblijft is “en nu?”

Een groot deel van de stoïcijnse levenskunst is gewijd aan het reageren op zulke prikkels. Stoïcijnen prediken evenwicht en gelijkmoedigheid. Maar dan is het ook belangrijk om dat stemmetje in je hoofd stil te krijgen die continue wordt verleid met de laatste mode of gadgets. Je hebt ze eigenlijk niet nodig, sterker nog…. eigenlijk wil je ze helemaal niet.

En als de verleiding dan toch wel erg groot is…. kijk maar eens om je heen naar de mensen die wel alles bezitten…. en ga dan weer terug naar de eerste alinea van dit blog.

Consumerism rules the world Painting by Anita Savelieva