Stress

Misschien zit je in een situatie of fase waarin het allemaal niet zo lekker loopt. Een relatie die eindigt, ontslag, verhuizing. Wellicht heb je op je werk een flinke fout gemaakt en denk je dat daar heel vervelende consequenties aan vast zitten. Het kan allemaal heel veel stress opleveren.

Er is een stress top 10 waarvan je soms zelfs een aantal dingen tegelijkertijd meemaakt. Het stoïcisme kan niet veranderen wat er gebeurt. Geen filosofie die iets voor je kan oplossen. Stoïcisme kan je wel helpen in het omgaan met deze situaties.

James Stockdale, jachtvlieger, werd neergeschoten in de Vietnamese oorlog. Hij was zeven jaar krijgsgevangene, werd gemarteld, kreeg eenzame opsluiting en was het object van razernij. Het stoïcisme kon niets doen aan de artillerie die hem liet neerstorten. En kon niets doen aan de omstandigheden waarin hij gevangene was. Maar het stoïcisme gaf James een “mindset” die hem door de moeilijke periode heen hielp.

Zijn ervaringen hebben geleid tot een boek waarin vele van zijn lezingen zijn gebundeld: “Ik heb nooit het vertrouwen verloren in een goed einde, ik heb nooit getwijfeld aan het feit dat ik op een dag weer een vrij man zou zijn, en dat ik in staat zou zijn deze levenservaring een plaats te geven die ik niet had willen missen.”

Hij dankt zijn visie naar zijn eigen zeggen aan het bestuderen van de werken van Epictetus.

Een man maakt op zijn werk een cruciale fout die het bedrijf veel geld kost. Hij wordt onthaald bij de directeur in de verwachting dat hij wordt ontslagen. De directeur zegt: “Ontslaan, geen sprake van, ik heb net een paar ton in je opleiding gestopt!!”