Eindejaarsgedachten

Het jaar 2019 zit er bijna op. Het jaar 2020 komt eraan.

De feestdagen vormen een sandwich. Aan de ene kant hebben we Kerstmis, een feest dat voor velen ver weg is gedreven van de bron. Want Kerst gaat vaak vooral over eten, drinken en cadeaus. Over materialisme en glitter.

Aan de andere kant hebben we Nieuw jaar.  Voor velen een punt om met goede voornemens het komende jaar te werken aan die aspecten waarvan je vindt dat ze verbetering nodig hebben. Voor vele mensen is dat minder eten en drinken:-)

Het zijn twee uitersten van het hele levensspectrum.

Wat zeggen de stoïcijnen?

Ze leefden al voor het Christelijk tijdperk maar bieden ook hier inzicht. Stoïcijnen nemen afstand van materie. Kijken ze naar Kerstmis: de cadeaus, het luxe eten. Het is allemaal maar een “ding”. Niet wat echt nodig is. Natuurlijk genieten mag! Maar bewust zijn van de overvloed geeft rust.

Het nieuwe jaar

Leef toch vooral in het heden. Focus op wat je nu kunt doen. Maak er het beste van en geniet vooral. Ook het jaar 2019 zal je geen enkele garantie geven dat alles zal gaan zoals je wilt. Sterker nog, reken er maar op dat veel meer dingen niet gaan zoals je denkt. Alleen al dat besef maakt dat je er maar beter van kunt genieten. Want de wijze waarop je tegen zaken aankijkt, is wat je onder controle hebt.

De keuze is aan jou!

Wij gaan door met het doorgeven van stoïcijnse wijsheden, maar willen toch vooral benadrukken dat het Stoïcisme een praktische filosofie is. Hoe meer je ermee oefent, des te meer zal het voor jou gaan werken. Dat voornemen is een goed begin van het jaar.

Dus nog een keer terugkijkend: Was dit een goed of een slecht jaar? We hebben zelf de keuze het perspectief te bepalen!

Veel plezier en wijsheid toegewenst!

John en Corine Jansen