Doen!

Wist je dat Cato, die bekend staat als een van de grote Stoïcijnen, niets aan het papier heeft toevertrouwd? Toch wordt hij over het algemeen beschouwd als een groot filosoof. Een die in ieder geval zijn tijd niet heeft besteed met het opschrijven van antwoorden, het bedenken van moeilijke vragen en het verzinnen van antwoorden maar  juist het tegenovergestelde deed: al zijn energie stoppen in het uitvoeren van zijn filosofie.

Het (be)leven, het oefenen, het ervaren daar draait het om. De Stoïcijnse leer was voor Cato een manier van zijn. De oefeningen die de Stoïcijnen ons geven, waren voor hem een manier om de dag te leven. Hij leerde om zonder of heel weinig voedsel de dag door te komen, om altijd blootsvoets te lopen, om ziektes te doorstaan, om te spreken alleen wanneer dat waarde toevoegde en om hoon te verdragen omdat hij eruit zag als een arme zwerver. Dat is het leven waarvan Marcus Aurelius zegt:

“Verspil je tijd niet met te beargumenteren hoe je een goed mens kunt zijn…Wees er een!”

De Stoïcijnse filosofie is er een van doen!!