Tegenslagen – De lessen van Churchill

De discussie over het leiderschap Trump wordt al weken gevoerd en zal zo nog maanden voortgaan.  Momenteel hebben wij het in Nederland bijna dagelijks over politiek leidinggeven en het gebrek aan staatsmanschap in ons en omringende landen. Waar zijn de echte leiders gebleven?

Als je (wat oudere) mensen zou vragen welke politicus zij het meest bewonderden dan komt hoog op veel lijstjes Winston Churchill voor.

Hij leidde Engeland door een zwarte periode gedurende de Tweede Wereld Oorlog. Hij was alom aanwezig op het wereldtoneel. Toch moeten we niet vergeten dat Churchill in Engeland ook een persoon was die niet altijd op handen werd gedragen. Hij is voor een periode van tien jaar verbannen geweest om welke politieke functie dan ook te bekleden.

Deze verbanning heeft Churchill uiteindelijk gevormd tot de belangrijke staatsman die hij uiteindelijk is geworden. Zoals Seneca stelde:

“Geen mens is ongelukkiger dan hij die nooit geconfronteerd met tegenslag. Want hij wordt niet in de gelegenheid gesteld ​​om zich te bewijzen.”

Churchill kwam tot de uitspraak: “Een vlieger stijgt op met tegenwind, niet met wind mee”.

Kortom,  maak het je niet te gemakkelijk, wees voorbereid op tegenslagen en weerstand. Churchill zei ook:

“Er is niemand op aarde die kan zeggen dat hij nog nooit heeft gefaald, dat hij nooit heeft geleden en dat hij onsterfelijk zal zijn.”

Falen, lijden en doodgaan dat zijn geen aantrekkelijke vooruitzichten. Stoïcijnen stellen juist dat deze drie begrippen betekenis geven aan je leven. Falen en lijden zijn percepties. Doodgaan geeft ons leven urgentie, falen leert ons de lessen die we nodig hebben om te kunnen groeien en lijden maakt ons wie we zijn, want het is de kunst daarmee om te gaan. Loop daarom niet weg van de dood, het falen en het lijden. Verzwelg niet in de tragiek ervan. Zie het onder ogen en geef ze betekenis.

Schilderij: Failure van Herco Herco