Fouten maken in de verbonden wereld

In een hyperconnected, informatiegestuurde wereld, weten we veel over andere mensen. We weten van het komen en gaan van beroemdheden en politici. Maar we krijgen ook real-time updates over alles wat onze ‘vrienden’ doen. We lezen wat ze zeggen op sociale media en zien hun foto’s.

Er is geen twijfel dat dit de hoeveelheid zogenaamde ‘drama’ in ons leven is toegenomen. We hebben meningen over de vraag of Pietje niet beter dit, dan dat had moeten doen. We voelen ons meteen beledigd als onze ‘vrienden’ iets zeggen over wat wij hadden moeten doen of schrijven. Er gaat geen dag voorbij dat we er niet wordt geroddeld over iemand die we ‘kennen’.

Dit is wat de stoïcijnen nu een val noemen; een afleiding. Zelfs Marcus Aurelius wist dit 2000 jaar geleden al.

“Other people’s mistakes? Leave them to their makers.”

Vergeet wat andere mensen doen, vergeet wat ze fout doen. Je hebt genoeg op je eigen bord om op te pakken. Focus op jezelf, focus op wat jij beter zou kunnen doen in het leven.  Werk daar aan.

Bemoei je met je eigen zaken.