De stoïcijnse les van Obama

Vandaag is het officieel. Barack Obama is niet langer de president van Amerika.

Een dag om een verhaal op te halen uit zijn geschiedenis door de lens van het stoïcisme.

In de verkiezingscampagne van 2008 werd Obama geconfronteerd met wat potentieel een schandaal zou kunnen zijn. Zijn pastor Jeremiah Wright werd geciteerd met een aantal pittige uitspraken over Amerika en het rassenvraagstuk.  De Republikeinen gebruikten in 2008 de uitspraken om Obama te associëren met de uitspraken van de pastor. In die situatie gaf Obama zijn ondertussen historische speech “A more perfect union” over de raciale verschillen in Amerika.

Obama werd gevraagd waarom hij in die speech gekozen heeft voor die verdediging op de aanval die op hem was gericht. Zijn antwoord : “Toen deze situatie zich aandiende, realiseerde ik mij dat ik mij niet moest richten op het beheersen van de schade die was aangericht; ik wilde de Amerikanen als volwassenen aanspreken.” Wat hij daarmee deed was van een negatieve situatie omvormen in een bespreekbare situatie van een van de grote problemen die door het historie van Amerika loopt. Zoals later de perschef van Obama zei: ‘Verspil nooit de mogelijkheden van een crisis.’

Mensen die grootse daden kunnen verrichten onderscheiden zich door de kans te zien problemen om te buigen in kansen. Zoals Stoïcijnen zeggen: ‘Alles is een kans’, en zoals Ryan Holiday schreef in zijn boek  “The obstacle is the way”.

Obama’s actie om van een crises een kans te maken, is een wijze les voor ons allemaal.