Twee oren en één mond

 

“Het is voor een mens onmogelijk iets te leren waarvan hij denkt dat hij het al weet.” Epictetus

Hoe vaak betrappen we ons er dat we spreken in plaats van luisteren? Dit is een symptoom van een groter probleem, met name bij mensen die erg zelfverzekerd zijn: veronderstellen dat je meer weet dan dat je eigenlijk weet. Of negatiever; het gevoel van “Been there, Done that”: je hoeft het mij niet te vertellen want ik heb het allemaal al meegemaakt.

Laat je niet neppen door je ego; er is ALTIJD een mogelijkheid om van iets of iemand iets te leren.

Het tegenovergestelde? Nederigheid. Je altijd bewust zijn dat wat je weet en wat je nog niet weet het pad voor persoonlijke groei is. Het is de beste remedie tegen arrogantie, uit de hoogte doen enz. Maar het belangrijkste: een dag niet geleerd is een dag niet gegroeid.