Klokkenluiders

Dit verhaal gaat over klokkenluiders. Mensen die onrecht of onjuiste praktijken aan de kaak stellen en daarbij niet zelden zelf in de hoek van de beklaagdenbank terecht komen.

Een van de bekende recente zaken is Theranos, een medisch bedrijf dat miljarden verdient aan bloedanalyse.

In 2014 maakte een medewerker, Tyler, zich ernstig zorgen over een bepaalde gang van zaken, die neigde naar frauduleuze praktijken. Hij schreef een brief aan de CEO over zijn observaties. Het antwoord was vervelend en afwijzend. Onverschrokken en overtuigd dat het publiek kennis moest nemen van deze misleidende praktijken, nam de medewerker contact op met de autoriteiten en met een verslaggever van Wall Street Journal.

Uit het onderzoek wat volgt, blijkt overduidelijk dat Theranos de grenzen van ethisch zaken doen heeft overschreden. Het bedrijf stort in elkaar en wordt uitgesloten van het uitvoeren van haar activiteiten voor een periode van twee jaar.

De klokkenluider had het gelijk aan zijn zijde, eind goed al goed, toch? Fout!!

Niet alleen werd de man geïntimideerd door zijn werkgever, maar zijn gezin ging bijna ten onder aan alle kosten die met de rechtzaken gepaard gingen; al met al meer dan 400,000 dollar. Pikant daarbij was dat de opa van Tyler actief was in de Raad van Bestuur van Theranos.

Wat is de les? Het doen van het juiste is niet altijd gratis. Het doen van het juiste kan je ruïneren.  De stoïcijnen herinneren ons eraan dat dit geen invloed heeft op de vraag OF we het juiste wel of niet moeten doen.

De werknemer deed wat hij juist vond, het kostte hem en zijn gezin een enorme hoeveelheid geld, spanning en negatieve emoties.

Zijn ouders vatte het samen: “Tyler heeft gehandeld precies op wijze waarop wij hem hebben opgevoed en hem graag zien handelen. We zijn buitengewoon trots op hem.”