De kracht van controle

“You have power over your mind—not outside events. Realize this, and you will find strength.” – Marcus Aurelius

Denk eens aan de laatste keer dat je iemand boos hebt gemaakt. Wat zeiden ze tegen je? En hoe reageerden zij verder? En denk dan ook even terug aan hoe jij reageerde? Wat heb jij gezegd? En hoe voelde je daarbij?

Draai het nu eens om: Als je de gelegenheid had om wanneer zij boos waren en jou vertelden wat zij ervan vonden, een moment pauze te hebben. Had je dan hun reactie kunnen controleren? Had jezelf er voor kunnen kiezen om kalm te blijven en de controle niet te verliezen?

Bedenk wat Viktor Frankl zei: ‘Tussen stimulus en response is altijd een keuze. Het is die keuze waarin we definiëren wie we zijn en wat we willen bereiken.’ Het is mogelijk om dat moment van keuze te trainen in een reactie die staat voor wie je wilt zijn. Wanneer anderen misschien hun temperament verliezen, hun controle ook, ben jij in staat om die controle wel te houden. Als zij door het lint gaan, blijf jij in het gareel. Stoïcijnen willen ten alle tijden de kracht hebben om op een door hen gewenste manier te reageren op situaties. Jij bent de enige die dat kan bepalen.