Rijkdom en minimalisme

“Rijkdom bestaat niet uit het hebben van veel bezittingen, maar ontstaat uit het zo min mogelijk nodig hebben.” Epictetus

Stoïcijnen geloven dat bezittingen vluchtig zijn. Onze opvattingen over “iets”, zijn veel belangrijker dan het “iets” zelf. Er is heel veel onderzoek gedaan naar geluksbeleving en alle uitkomsten zijn hetzelfde: het zijn niet de dingen die je gelukkig maken, maar de ervaringen. Echt veel geld hebben, leidt vaak tot meer problemen, en versterkt zeker niet het geluksgevoel.

Een oud spreekwoord zegt: ‘Het bezit van de zaak betekent het einde van het vermaak.’

Je kunt je gevoel van rijkdom altijd onmiddellijk beïnvloeden door wat je nodig hebt te bevragen (heb ik dat nu wel echt nodig?). Hoe minder je nodig hebt, hoe meer je hebt.

We schreven onlangs over een blog van James Altucher “How Minimalism brought me joy” en verdiepten ons meer in het minimalisme. En zoals het altijd gaat…. dan stuit je ineens op veel meer informatie over dat onderwerp. Vandaag luisterden we in de auto naar een podcast van Joshua Fields Millburn en kwam daar weer uit bij http://www.theminimalists.com/about/.

Tip: Als je spontaan iets wilt kopen, neem dan bedenktijd van een paar dagen en bedenk dan of je het nog steeds wilt. Of herken je deze ervaring…. ruim eens een paar spullen op en stop ze in een doos. Heb je er na een halfjaar niet meer naar gekeken. Geef het dan weg!

In Nederland zijn er veel initiatieven op dit punt. Google maar eens op minimalisme! Hoe komt het dat het nu ineens op ons pad komt? Is er een beweging gaande? Wij gaan er in ieder geval mee aan de slag.