Eerst dit, dan dat

Epictetus schreef het volgende, en het past bijna in de christelijke traditie:

“Als je een goed mens wilt zijn, geloof dan eerst dat je een slecht mens bent.”

Wat betekent dit? Het is niet ongebruikelijk in de verslavingszorg om vanuit dit vertrekpunt de therapie te starten: we geven toe en accepteren dat we een probleem hebben. Alleen met die acceptatie kunnen met nederigheid en gevoel voor realiteit aan de klus beginnen om te veranderen en waar nodig te verbeteren.

Hoe moeilijk het ook kan zijn om onder ogen te zien dat je een probleem hebt, laat staan de acceptatie ervan, geen enkele weg naar verbetering kan beginnen zonder dat besef.

Bedenk: Welk gedrag vertoon ik, waar ik voor zelf een hekel aan heb? Het zal vast niet moeilijk zijn iets te vinden. En zo wel, denk dan aan de manier waarop je met andere mensen omgaat, loopt dat altijd soepel? Zijn daar patronen in te herkennen?

En voor de positieve eigenschappen die je al hebt: ben je altijd aardig, altijd geduldig en empathisch? Blijf dat gewoon doen en de rest volgt.