Er is altijd een vriend die je kan helpen

William B Irvine, schrijver van het boek: “A Guide to the Good Life: The Ancient Art of Stoic Joy” vertelt dat hij voor diverse stemmingen en uitdagingen in het leven, terug grijpt op de hulp van zijn ‘stoïcijnse vrienden’.

  • Moeilijke omgang met mensen? Heb ik een relationeel probleem dan grijp ik terug naar Marcus Aurelius. Als leider van een wereldrijk moest hij om kunnen gaan met mensen van diverse pluimage.
  • Besluit nemen? Dan maak ik een lijntje met Epictetus en herinner mijzelf eraan dat er dingen zijn die ik kan beheersen en welke zaken ik moet loslaten, omdat ik er toch geen invloed op kan uitoefenen.
  • Wil ik teveel consumeren? Dan roep ik de hulp in van Rufus die schrijft hoe je op een desolaat eiland zonder enig bezit een mooi leven kunt leiden.
  • En wanneer ik beetje zelfmedelijden heb, dan is daar altijd weer Seneca. Hij wijst mij er altijd weer op dat hoe slecht de dingen ook gaan, het kan altijd nog veel slechter.

Zo zie je maar, goede vrienden helpen je, waar je ook om vraagt.