Wil je ergens naar toe? Of wil je weg?

Ruim 20 jaar geleden stond ik voor een ernstig dilemma. Ik wilde graag ondernemer worden en ik kon deelnemen in een franchise. Ik besprak de situatie met mijn directeur van het bedrijf waarvoor ik toen werkte. Die sprak voor mij de wijze woorden: ”Wat wil je echt John? Wil je ergens naar toe? Of wil je hier weg?”
Tot op de dag van vandaag ben ik hem dankbaar voor dit advies. Ik besloot toen te blijven werken voor het bedrijf.

Twee weken geleden sprak ik een adviseur, die exact dezelfde woorden uitsprak. Als een les die hij had geleerd en die hij altijd toepaste. Ik haalde daarop samen met hem de oude herinnering op en prezen ons gelukkig met de gemeenschappelijke kennis.

Eergisteren kreeg ik een mailtje van een voor mijn onbekend iemand. Hij had een artikel gelezen op LinkedIn over het kiezen van een nieuwe baan. Dat artikel was twee jaar geleden verschenen. Hoewel ik niet vaak publiekelijk reageer, vond ik de keuze weggaan/ergens naar toe gaan waardevol genoeg om te reageren. Die man, die mij speciaal een mail stuurde, deed dit vanwege mijn aanvullende commentaar op het artikel. Blij als hij was, nam hij speciaal de moeite om mij te bedanken. Natuurlijk geniet ik van zijn actie.

Als in korte tijd een paar mensen mij laten weten wat deze wijze woorden voor hen betekenden dan is het waard om iedereen daarmee kennis te laten maken. Bij deze dus.

Overigens: twee jaar later deed zich een nieuwe mogelijkheid voor om ondernemer te worden. Dit keer geheel op eigen benen. Het voelde goed en ik ben tot op de dag van vandaag blij dat ik toen voluit de keuze heb gemaakt. Het eerder genoemde franchiseconcept is, een jaar na de opzet, failliet gegaan.

(The Right and Wrong Reasons for Changing Jobs , August 6, 2014) by Lou Adler https://www.linkedin.com/pulse/20140806165720-15454-the-right-and-wrong-reasons-for-changing-jobs