Met het doel voor ogen

“Laat al je werk gericht zijn op het doel wat je voor ogen hebt. Het is niet het werk dat je afleidt van dingen, maar de verkeerde overtuigingen die je van het succes afhouden.”

—Seneca, On Tranquility of Mind, 12.5 (vrij vertaald)

Robert Greene schrijft in zijn boek “48 wetten van de macht” dat je het beste je activiteiten tot aan het eindstation kan plannen. Want alleen dan kan je tussendoor niet verrast worden door omstandigheden en weet je wanneer je moet stoppen. Reguleer het geluk door stappen vooruit te denken. Ook Stephen Covey zegt dit in “De 7 eigenschappen van effectief leiderschap”: begin met het einde in gedachten.

Als je dit doet, betekent dit nog niet dan je altijd je einddoel zal bereiken. Maar de stoïcijnse filosofie stelt dat als je NIET het einddoel in gedachten hebt, je nog veel minder kans hebt het einddoel te halen. Stoïcijnen geloven dat verkeerde overtuigingen er verantwoordelijk voor zijn dat je niet met hart en ziel dingen kunt doen. Wanneer datgene wat je doet niet in verbinding staat met het doel wat je voor ogen hebt, wat wil je dan bereiken? Hoe weet je wanneer je nee tegen dingen moet zeggen of juist ja! Hoe weet je dat je je doelen hebt bereikt als je ze niet kunt meten aan wat je wilde bereiken?

‘Als je niet weet waar je naar toe gaat, is elke weg goed’, zei Alice in Wonderland. En natuurlijk is dat ook goed. Maar als je weet waar je naar toe wilt, is het beter een pad uit te stippelen en het kompas te gebruiken.