Maandagmorgen

“Op de ochtenden dat je worstelt met opstaan, zijn er gedachten en vragen die je kan onthouden en kunnen helpen om op te staan: ik ontwaak om het werk van een mens te doen. Waarom ben ik geïrriteerd dat ik ga doen wat van mij verlangd wordt, uitvoering geef aan waarom ik op deze wereld ben? Of ben ik hier alleen om lekker onder de dekens te liggen en het comfortabel warm te hebben?  Bent je hier alleen op plezier te hebben en jezelf te vertroetelen?”

Dit schrijft Marcus Aurelius, vrij vertaald, in zijn boek Meditaties (5,1)

Er zijn maar weinig mensen die van de maandagmorgen houden, nu niet en 2000 jaar geleden dus ook niet. Marcus Aurelius (waarvan bekend was dat hij soms aan slapeloosheid leed) moest zichzelf op maandagmorgen moed inpraten om de kracht te ontwikkelen om de dekens van zich af te gooien en uit bed te stappen. Vanaf de eerste schooldag tot het moment waarop we met pensioen gaan zullen we van tijd tot tijd te maken hebben met het ‘maandagmorgengevoel’. Konden we onze ogen nog maar even sluiten, de wekker nog een keer laten snoozen…

Dat gaan we niet doen. We hebben een taak te vervullen. Niet omdat we een takenlijst hebben die hoort bij studeren of werken. Nee, we kunnen onszelf niet van dienst zijn, we kunnen anderen niet helpen als we domweg niet gewoon doen wat we doen moeten: aan het werk, hoe sneller hoe beter.

Dus stap onder de douche, neem je ontbijt en ga aan de slag! Een fijne dag.