Interview: Ryan Holiday

Ryan Holiday was gisteren key-note spreker op de Stoic Conference in New York. Dinsdag verschijnt zijn nieuwe boek ‘Daily stoic’. Wij spraken Ryan juni dit jaar via skype.

Wie is Ryan Holiday?

Mijzelf introduceren doe ik niet graag. Ik ben een introvert person en dat is misschien ook wel een van de redenen dat ik graag schrijf. Ik zeg dus altijd: mijn naam is Ryan en ik ben schrijver, meestal kunnen we dan overgaan tot het bespreken van andere dingen. Maar toch iets uitgebreider: ik ben auteur van vijf boeken. Twee gaan over (Internet) Marketing en in drie pak ik filosofische onderwerpen op. De boeken over Marketing vloeiden voort uit mijn functie van Marketing Directeur bij AmericanParallel. Mijn liefde voor de filosofie en geschiedenis brachten mij bij het schrijven van: “The Obstacle is the way”, “Ego is the Enemy” en binnenkort verschijnt ”The Daily Stoic”. Het zijn allemaal boeken met verhalen om mensen bij te staan hoe je dingen in het leven kunt bereiken, problemen kan oplossen en jouw versie van een “goed” leven kunt bereiken.

Hoe maak je gebruik van Stoïcijnse principes tijdens je werk?

Mijn boeken zijn meer een vertaling dan echte stoïcijnse werken. Het is ongelooflijk moeilijk om aan de oude wijsheden nog iets toe te voegen. Wel is er ruime voor vertaling en illustratie naar deze moderne tijd. Dat is wat ik heb gedaan met ‘The Obstacle is the Way’. Ik heb het werk van Marcus Aurelius praktisch opgepakt en gelardeerd met (historische) verhalen. Als schrijver ben ik ook een entrepreneur en het Stoïcisme maakt deel uit van mijn dagelijks leven. Als iets in mijn ogen verkeerd gaat, hoe reageer ik dan? Als ik een besluit moet nemen, hoe kan dat besluit dan bijdragen? Als ik succes heb, materieel of anderszins, wat zeggen de Stoïcijnen dan hoe daar goed mee om te gaan? En ik besef dat ik daarbij een levenslang student ben, maar ik wordt wel elke dag een beetje beter!

Wanneer kwam je voor het eerst in contact met het stoïcisme?

Toen ik 19 jaar oud was, bezocht ik een conferentie en ontmoette Dr Drew Pinsky. Ik vroeg hem om een boek aan te bevelen en hij bracht me naar de stoïcijnen. Ik wist niet meer dan dat Marcus Aurelius een gladiator was. Om te zeggen dat dit boek mijn leven veranderde…dat doet het zelfs te kort… Mijn leven schudde om zijn grondvesten. Het gooide alles wat ik wist over het leven overhoop. Vanaf die tijd heb ik altijd terug gegrepen naar de wijsheden van Marcus Aurelius als ik een levensvraag had. Na Marcus ben ik mij gaan verdiepen en werd ik verliefd op de werken van Seneca en nog later Epictetus. Daarna zijn er nog allemaal mooie dingen op het pad gekomen, zoals de werken van Pierre Hadot. Ik ben er nu zo’n 10 jaar mee bezig en het voelt alsof ik nog steeds aan het begin sta. En zoals Heraclitus zegt: ‘Het is net als wanneer je met je voeten in een rivier stapt. Het water is altijd anders en ik ben ondertussen ook veranderd. Dat maakt de ervaring altijd weer anders.”

Wat is het belangrijkste aspect van het Stoïcisme?

Ik grijp graag naar deze vertaling van Marcus Aurelius:

Objective judgement, now at this very moment,
Unselfish action, now at this very moment,
Willing acceptance, now at this very moment, of all external events.
That is all you need.

Voor mij omvat dit de drie disciplines: perceptie, actie, wil. Het zegt je hoe je de wereld kunt zien, hoe je kunt handelen en hoe je één kunt worden met de natuur. Ik geloof uiteindelijk dat dit voor iedereen een basisbehoefte is. Je kunt je hele leven richten op deze ene uitspraak.

Een ander punt wat ik daar uithaal: “Laat negativiteit van anderen nooit je eigen waarden vernietigen.”

Waarom is het Stoïcisme belangrijk in deze tijd?

Ik zie een hernieuwde toenemende belangstelling juist weer in deze tijd. Het Stoïcisme sluit aan bij onze behoefte, waar we toch vaak voelen dat we alleen zijn in het grote universum. De belangstelling voor religie vermindert, we hebben minder affiniteit met onze herkomst, vaderlandsliefde biedt minder houvast. En dat brengt een vacuüm met zich mee. Waar baseren wij onze mening op? Wat is belangrijk in dit leven en wat niet? Deze vragen houden ons de hele mensheid al bezig.

Ik krijg ook wel eens de vraag hoe het Stoïcisme zich verhoudt tot het Boeddhisme. Mijn mening is: de Stoïcijnen behoren tot de Westerse traditie. Het sluit aan bij onze wereld. Als ik een monnik in Tibet zou zijn, kan ik meer met Boeddha.

Hoe beïnvloedt het stoïcisme jouw manier van leven?

Het helpt me over vele terreinen, zakelijk en persoonlijk. Ik mag mij gelukkig prijzen dat mijn leven nu gebaseerd is op het bestuderen ervan en dat ik er een boterham mee mag verdienen. Dat maakt mij bevoorrecht. En er gaat geen dag voorbij of ik ben er mee bezig!

Wat is je favoriete uitspraak?

Dat hangt af van het moment dat je het vraagt en van vragen waar ik op dat moment in mijn leven mee leef. Op dit moment is:

To accept without arrogance, to let it go with indifference.

In mijn boek  The Daily Stoic vertaal ik die zin praktisch: “Receive without pride, let go without attachment.”

Het is een recept voor het leven, het maakt je beter in goede tijden en sterker in slechte.

Wat adviseer je mensen als ze meer willen weten?

Ik beveel altijd aan om de oude originele geschriften te lezen, Aurelius is het meest toegankelijk, Seneca is meer een verteller. Epictetus is waarschijnlijk beter om met meer ervaring te lezen. Verder zijn er steeds mee bronnen zoals dailystoic.com en stoicijnsepraktijken.nl. Lees, ervaar, herlees!

Is er nog iets dat je kwijt wilt?

Ik hoop dat mensen het fijn vinden wat ik te vertellen heb. Niet iedereen zal zo diep in de kennis van de stoïcijnen willen duiken als ik doe. Maar ook als ze niet zo gepassioneerd zijn als ik, dan wil ik ze graag laten weten dat filosofie een plek in je leven van alledag verdient. Veel mensen zien filosofie als saai en iets uit het verleden. Ik laat graag zien hoe je filosofie actief kunt gebruiken en kunt streven naar een mooiere wereld! Haal het goede eruit, ga er niet te dwingend mee om. Geef het geen label. Geniet van het proces en maak er het beste van!

Bestel hier zijn boek!