Wie je ook bent, wat je ook doet….. je kunt altijd een stoïcijn zijn.

De stoïcijnse levensfilosofie past iedereen, ongeacht leeftijd, beroep of geslacht. Mensen zeggen wel eens als iemand gepassioneerd met iets bezig is: “Voor hem/haar is het makkelijk, ze hebben het met de paplepel ingegoten gekregen.” Een groot atleet? Die heeft natuurlijk gewoon veel talent.

Laten we eens naar de drie meest prominente Stoïcijnen kijken.

Epictetus was een slaaf. Misschien geen wonder dat James Stockdale, de man die als piloot een tijd heeft doorgebracht in een Vietnamees krijgskamp, gedurende de oorlog zo door hem is geïnspireerd.

Marcus Aurelius is Keizer van Rome geweest, in die tijd de meest machtige man op aarde.

Seneca heeft beide kanten mogen “proeven”. Hij werd door Keizer Claudius verbannen uit Rome om acht jaar later de belangrijkste adviseur te mogen worden van Nero (de geadopteerde zoon van Claudius).

Laten we ook eens kijken naar enkele minder bekende Stoïcijnen. Zeno van Citium was een handelaar. Cleanthes een worstelaar die in Rome zijn geluk ging beproeven en allerlei baantjes heeft gehad. Cato was een politicus en Rufus een onderwijzer.

Wie je ook bent, waar je ook vandaan komt: je kunt altijd een bijdrage leveren, je onderscheiden.

Het vraagt om goed nadenken, actief zijn en aandacht. Voornoemde mensen hebben ons de rijkdom van de levensfilosofie gebracht. Zoals Seneca zegt:

“Voeg de daad bij het woord.”