Als je iets wilt bereiken, denk aan die mooie fles wijn.

Wij drinken graag een mooi glas wijn. In de Provence hebben ze de druiven voor de oogst van 2016 al geplukt. Volgende week beginnen ze in de Bourgogne. Het is het jaarlijks ritme van de oogst.

Voor een prachtige wijn werken vele factoren met elkaar samen. Allereerst is er natuurlijk de druif, die moet groeien. De druif moet het doen met de omstandigheden die er zijn, de natuur. De omstandigheden zijn niet altijd perfect. De druif moet rijpen om zo vol met sap te komen. Dan worden de druiven geoogst en begint het delicate proces van wijn maken. Na het bottelen gaan mooie wijnen door met groeien en rijpen.

Epictetus maakt de vergelijking met het leven en de doelen die je stelt. Niets heeft kwaliteit in een handomdraai. Kwaliteit van leven heeft te maken met het natuurlijke proces zoals van een druif. Je wilt groeien, omgaan met de omstandigheden en rijpen. En natuurlijk mag je succes oogsten.

“Nothing great is created suddenly, any more than a bunch of grapes”

Kwaliteit is het gevolg van de aandacht die je geeft aan de dingen die je doet, dat kost tijd maar creëert waarde. Een mooie gedachte als je nog eens een mooi flesje openmaakt.