Afwijzing

Een van de grootste angsten die ons belemmeren in ons dagelijks leven is afwijzing. En we worden allemaal meer dan eens afgewezen in ons leven.  Het is altijd even schrikken, als je wordt aangesproken op je gedrag.

Als een ander iets niet leuk vindt, boos op je is, teleurgesteld blijkt of misschien erg verdrietig. Vrienden, een geliefde of familie die ons gedrag afwijzen.

Of zakelijk: door potentiële opdrachtgevers, collega’s of investeerders. Als eerste les in het verkoopvak leerde ik: ‘Wat is het enige woord waar een verkoper zijn bestaansrecht aan ontleend? Het woord NEE!’

Gedachten oefening

Neem eens de tijd om een lijstje te maken van tien gebeurtenissen waar je bent afgewezen?

  • Werd je afgewezen op een sollicitatie?
  • Werd je afgewezen door het meisje (vrouw)/jongen (man) waarop je verliefd werd?
  • Werd je afgewezen omdat je voorstel niet goed genoeg was?

Hoelang heb je erover gedaan om jouw voorbeelden te bedenken? Hoe snel kun je de lijst uitbreiden naar 100?

Afwijzing hoort bij het leven. Vraag jezelf af wat zou er gebeurd zou zijn als je het niet had geprobeerd? Wat gebeurt er als je angst te groot is om te worden afgewezen?

Zie een afwijzing als een obstakel. De volgende keer doe je het gewoon anders. En besef dat de afwijzing nooit over jou als persoon gaat, maar altijd over de context. Die andere kandidaat was gewoon beter. Hij of zij was niet verliefd op jou. Jouw voorstel bevatte niet alle informatie die optimaal aansloot op wat de klant wilde.

Een van de mooiste boeken die ik ooit heb gelezen is “Een samenzwering van idioten” van John Kennedy Tool. Het boek werd door elke uitgever afgewezen toen John het aanbood. Hij werd daar zo depressief van, hetgeen uiteindelijk leidde tot zelfmoord. Na zijn dood vond zijn moeder het manuscript en een uitgever die het wel wilde uitgeven. John won daarmee postuum de prestigieuze Pulitzer prijs.

“Reject your sense of injury and the injury itself disappears.” – Marcus Aurelius

Schilderij: “Refusal,” by Ioana Palamar