Een betere versie van je persoonlijk besturingssysteem

De overeenkomsten en verschillen tussen computers en mensen zijn al veelvuldig beschreven. Maar ik vind het begrip “persoonlijk besturingssysteem” een mooie. Als je spreekt over kwaliteit van leven en verbeteren ervan, gaat het om het (her)coderen van je persoonlijk besturingssysteem, de basis waarmee jij naar de wereld kijkt. Of zoal je wilt, “bugjes” wegwerken. Het werken aan je persoonlijk besturingssysteem vraag tijd en aandacht. Je kunt in therapie gaan, cursussen volgen, lezen. Maar altijd komt het neer om het implementeren van een OS dat daardoor betere of in ieder geval andere prestaties levert.

We laten Timothy Ferriss aan het woord: “Ik zie een filosofie als een set van waarden waardoor je in je leven betere beslissingen kunt nemen. Stoïcisme leert je om de basis van je bestaan te waarderen, te onderscheiden wat je kunt veranderen en wat niet. Dat je je kunt aanpassen aan omstandigheden, hoe moeilijk die ook kunnen zijn.” Je besturingssysteem wordt beter naarmate het meer geoefend is in het omgaan met diverse situaties.

Seneca is extreem in zijn ideeën van oefenen. Hij bepleit soberheid en vraagt je te ervaren hoe het is om minder rijk te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ervoor kiezen om een week lang alleen maar rijst te eten en dan niet rijst met kip of rijst met groente of paella. Nee, alleen rijst!

Een belangrijke stoïcijnse vraag is: Is er iets dat ik in deze situatie anders had kunnen doen? En wat valt er onder mijn controle in deze omstandigheid?

Zo biedt filosofie een gereedschapskist voor het een betere performance. Maar besef: er bestaat geen besturingssysteem zonder “bugjes”.