Het leven maakt jou niet, jij maakt het leven.

Onlangs keken Corine en ik naar de documentaire “Date with Destiny” op Netflix. Een boeiende film over een zes daagse seminar van Anthony Robbins. Het is een seminar voor mensen die hun kwaliteit van leven willen verbeteren . Ze worden ondergedompeld in een emotionele roller coaster, krijgen opdrachten, luisteren naar verhalen en krijgen technieken door Anthony Robbins aangereikt. Al lang geleden heb ik een drie daags seminar van hem mogen meemaken. En inderdaad 12 uur per dag wordt je ondergedompeld in een kolkende massa van mensen die door Tony worden getraind.

De documentaire laat je verbazen en roept veel vragen op. Als je als buitenstaander kijkt, verwonder je je over de glad geoliede machine. Alles draait om Tony, maar veel belangrijker nog is een enorm team van mensen die in de gaten houdt wat er gebeurt, interventies plegen en nazorg bieden. Het is een succesformule die meer dan 20 jaar draait. Je wordt geconfronteerd met mensen met heftige trauma’s (suïcide, verkrachting), mensen die ten overstaan van de hele groep mensen hun diepste gevoelens uiten. En na zes dagen intensief werken, verwacht je een vermoeide groep. Het tegendeel is waar, de mensen stuiteren van energie en enthousiasme.

De filosofie van Tony is gebaseerd op principes van Neurolinguistisch programmeren, hij noemt zich zelf een praktische psycholoog. Zijn boek “Je ongekende vermogens” is nog steeds een standaard werk op het gebied van NLP.

Groepsdynamisch gezien is het bijzonder wat er gebeurt, angstig soms ook. Het toont weer eens aan hoe snel mensen mee kunnen gaan in het volgen van een leider. Maar blijkbaar gaat het meestal goed. De passie en ambitie van Tony is oprecht zo toont de documentaire. Het leverde ons, na het kijken nog ruim een uur gespreksstof op. Wie zijn die begeleiders, hoe kan het allemaal goed gaan en wat doet het me je? En ook: Kun je echt transformeren in zes dagen? Kijk zelf eens naar de documentaire, het is een bijzonder verhaal.

Waarom schrijf ik dit op. Robbins zegt in de documentaire voor mij een aantal belangrijke dingen: “Het leven maakt jou niet, jij maakt het leven.” en “Vergeet vooral niet om dankbaar te zijn voor wat je mag meemaken.”

Hier ligt de relatie met onder andere de stoïcijnse filosofie.

Tony zegt ook: Er zijn meerder wegen die leiden tot een betere kwaliteit van leven. Ik bied er één van aan en die past voor velen, maar voor andere mensen misschien helemaal niet.

De wortels van kwaliteit van leven liggen al in de oude wijsheden als van Boeddha, het Christendom en bij de oude filosofen. Stoïcijnse levenskunst leer je niet in zes dagen, maar door er elke dag mee bezig te zijn.

Maar wil je het stoïcisme in een aantal dagen ervaren? Reis dan mee met Miriam van Reijen.