Stoïcijnse levenskunst: filosoferen en wandelen op Lesbos

Van 19 t/m 26 september 2016 geeft Miriam van Reijen voor het vierde jaar een cursus Stoïcijnse levenskunst op het Griekse eiland Lesbos. In de ochtend en deel van de middag wordt er gefilosofeerd, daarna wordt er stevig gewandeld door de heuvels onder begeleiding van wandelgids Els Maes, die al 30 jaar op Lesbos woont.

Inhoud: elke dag wordt één filosoof besproken: de ‘halve’ stoïcijn Epicurus, de Griekse stoïcijn Epictetus, de Romeiserveimage-1nse stoïcijn Seneca, de 17e eeuwse Nederlandse filosoof Spinoza en de 20e eeuwse existentialist Sartre. Bij alle vijf zien we het fundamentele onderscheid tussen lijden (door passies worden gedreven) en leiden (met kennis en inzicht initiatief nemen) terug en ook de opvatting dat dit verschil wordt bepaald door een manier van denken. Het bewustworden van het eigen denken en het desgewenst veranderen daarvan om een leider ipv een lijder te worden is een essentieel onderdeel van de cursus.

Kosten: cursus (inclusief reader) + transfers + wandelgids: € 440,- Je verblijft in een ruim drie-persoons appartement met eigen keuken en terras, aan de rand van het plaatsje Petra en op loopafstand van het strand. Prijs: voor 1 persoon € 22,- (laaggelegen met zicht op de tuin) of 28 €,- (hoger gelegen met zicht op de zee); twee personen betalen SAMEN respectievelijk € 27,- of € 33,-Deze kosten worden ter plaatse betaald. Ook de maaltijden zijn voor eigen rekening. De transfer vliegveld – Lassia vv. en al het andere vervoer op Lesbos is wel bij de cursusprijs inbegrepen.

Voor meer informatie en foto’s: http://www.zoover.nl/griekenland/lesbos/petra/lassia/appartement
Adres: Lassia studios, Petra, Lesvos 81109, Greece, telefoon: 0030 2253041414, 41744 (voertaal: Grieks of Engels) Het complex heeft een goed restaurant, groot terras met tuin en een zwembad. De vlucht naar de hoofdstad Mytilini die aansluit bij de cursusweek en de transfer van het vliegveld naar Lassia (ongeveer 60 km.) wordt ook door Els Maes, onze wandelgids geregeld. De retourvlucht kost ca. 300 euro.

Mirjam van Reijen heeft onlangs haar nieuwe boek “Stoïcijnse Levenskunst” gepubliceerd. Wij kennen Mirjam als een gedreven filosofe die vooral de ambitie heeft om de kennis praktisch toepasbaar te maken. Dat maakt de cursus tot een ervaring die je je leven meeneemt.

Meer informatie: www.miriamvanreijen.nl en mt.vanreijen@avans.nl