Vingers die naar de maan wijzen

“Als vingers die naar de maan wijzen, wijzen uiteenlopende disciplines, van antropologie tot onderwijs en van gedragseconomie tot gezinsbegeleiding, uit dat een slim beheer van aandacht een absolute vereiste is voor een goed leven en dat het essentieel is voor de verbetering van vrijwel elk aspect van jouw ervaringen.”

Dit schrijft Winifred Gallagher na 5 jaar onderzoek. Wat is het geval? Bij Winifred wordt een agressieve voimagesrm van kanker ontdekt. Ze schijft “De ziekte wilden een monopolie op mijn aandacht eisen, maar ik besloot me zoveel mogelijk om mijn leven te richten.” De behandelingen die ze onderging waren afschuwelijk en uitputtend. Maar op de momenten dat het kon richtte ze haar aandacht op de goede dingen die ze in haar leven behield: een bioscoopje pikken, wandelen, ‘s avonds een Martini drinken. Haar leven had in die tijd een aaneenschakeling van angst en zelfmedelijden moeten zijn, maar Winifred stelde vast dat het vaak ook gewoon erg aangenaam was.

De meeste mensen zijn geneigd om datgene wat hen overkomt te laten bepalen hoe men zich voelt. Maar het werkt juist andersom! Hersenen creëren een wereldbeeld juist rondom datgene waar we aandacht aan besteden.

Winifred tot slot nog een keer: “Wie je bent, wat je denkt voelt en doet, en waar je van houdt, is de som van de dingen waar je op concentreert”

Blog geïnspireerd op Deep Work van Cal Newport 

Winifred Gallagher : Rapt