Au, mijn angst doet pijn

Velen kennen Eckart Tolle’s boek: “De kracht van het nu”. Dat is erg stoïcijns. Je kunt alleen in het nu een goed mens zijn. Wat gebeurd is, is gebeurd en wat moet komen dat moet nog gebeuren. Angsten komen voort uit gedachten als “Maar wat als nu ‘xyz’ gaat gebeuren, dan….”

Gedachten zijn geen feiten. De kaart is niet het gebied. Epictetus zegt: Gedachten moet je zien als impressies, vooral niet te verwarren met feiten. Anthony Robbins leerde ons het acroniem voor FEAR: False Evidence which Appears to be Real.

Door veel te trainen kun je op een gegeven moment daar steeds beter afstand van nemen. Je realiseert dan: ik zit nu te denken  maar wat nu als ‘xyz’ gaat gebeuren. Voel je het verschil?

In de moderne psychotherapie wordt deze aanpak vaak geoefend. Men noemt het cognitief afstand nemen. Je wordt als het ware een tweede persoon die op afstand naar jou kijkt.

Oefening

Als je naar het Journaal op televisie kijkt zie je vaak tragische beelden. Let dan in het bijzonder op hoe het commentaar de beelden vergezelt: de toonhoogte, de snelheid van spreken. Met andere woorden ervaar niet het verhaal, maar de wijze waarop het verhaal wordt gebracht.

Zit je dus in een dipje? Realiseer je dan je in een dipje zit, dat maakt al verschil!