Word je door externe of interne waarden beïnvloed?

Gedragstherapie kent twee vormen van motivatie om tot actie over te gaan:

  1. Externe doelen:

Dit zijn de uitkomsten of consequenties van je acties. Voorbeelden zijn: het verliezen van gewicht, het krijgen van een nieuwe baan, het aangaan van een relatie.

De uitkomsten van doelen kunnen worden bereikt of niet. Je gedachten over het doel worden beïnvloed door het resultaat. Het betekent ook dat het gevoel eindig is. Heb je het resultaat bereikt dan houdt het gevoel als het ware op (je kan er even van blijven genieten maar dan toch…)

  1. Interne waarden

Dit zijn je karakterkwaliteiten van waaruit je handelt. Bijvoorbeeld: integriteit, geduld, doorzettingsvermogen

Bij interne waarden heb je meteen een gevoel of de actie aansluit bij de waarden waarvoor je staat. Dit gevoel is levenslang. Je kunt niet ineens ophouden met integer te leven.

In de stoïcijnse filosofie is er ook een dergelijk onderscheid. Men benoemt:

  1. Externe factoren: gezondheid, rijkdom, reputatie, waarvan iedereen graag het goede heeft.
  2. Deugden (interne factoren): wijsheid, rechtvaardigheid, moed en zelfdiscipline.

Volgens Stoïcijnen kan alleen wat onder je eigen directe controle is, goed of slecht zijn. De externe factoren worden beschouwd als “gewoon aanwezig”. Het is er of je het leuk vindt of niet. Toch kun je het fijn vinden om je te kunnen douchen als je je vies voelt. Genieten mag!

Terug naar de huidige inzichten in gedragstherapie. Het wordt aangemoedigd om meer te kijken naar deugden en interne waarden in plaats van externe doelen en externe factoren. Dit kun je doen door op momenten van de dag even stil te staan bij wat je voelt en activiteiten te plannen die je helpen je interne waarden en deugden te cultiveren.