Evenveel geluk als wijsheid

Vanmiddag werd onder grote belangstelling bij Boekhandel van Kemenade en Hollaers het boek ‘Stoïcijnse Levenskunst, evenveel geluk als wijsheid’ aan John en mij aangeboden.

Miriam van Reijen, de schrijfster van het  boek en filosofe, gaf in praktische voorbeelden aan wat stoïcisme kan betekenen voor ons in deze tijd. Zo vertelde zij dat ‘Even tot tien tellen’ een uitspraak is van Seneca. Maar ze ging ook in op de misverstanden over de stoïcijnen. En dan gaat het vooral over dat men denkt dat stoïcijnen geen gevoel hebben. En dat is absoluut onjuist. Stoïcijnoverhandiging 3 (1)en hebben niets tegen GOEDE gevoelens. Vanuit de gemoedsrust die je daardoor kunt voelen is het juist méér mogelijk om zich om anderen te bekommeren en hen te helpen. Want stoïcijnen vinden prettig samenleven met anderen en vriendschap erg belangrijk.

Stoïcijnen proberen alleen GEEN ruimte te geven aan woede, angst of schuldgevoel omdat deze gevoelens je weerhouden om te genieten van bijvoorbeeld mooie muziek of een boswandeling.

Eigenlijk gaat het erom dat je je bewust wordt van je eigen denken. Dat je vervolgens de gedachte identificeert die werkelijk de ‘boosdoener’ is van je negatieve emotie om uiteindelijk die gedachte uit te dagen en de waarheid ervan te onderzoeken. Daarmee verander je je gemoedstoestand. Want het gaat bij de stoïcijnen niet om de zin VAN het leven, maar om de zin IN het leven.

Ze eindigde met een mooie uitspraak van Nicolaas Beets:

Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest, doch dat nooit zal dagen. Zo heeft men meer te dragen.