Kijktip: Dus ik ben….Woedend

Vrijwel nergens komt het thema woede zo blijvend naar voren als in de tragedies van Seneca. Seneca heeft veel geschreven over woede. Woede is volgens hem een tijdelijk vorm van waanzin, in essentie chaotisch en brengt dus de mens in verwarring. Een belangrijke uitspraak van hem is: „Uitstel is het beste geneesmiddel voor woede.”

Zondag 12 Juni neemt filosofe Stine Jensen ons in het programma ‘Dus ik ben…” mee naar Spanje. Het land van onder andere de ruige vechtfeestjes, waar gesmeten wordt met tomaten, druiven, meel, wijn, eieren. En het land van de expressieve en temperamentvolle flamenco.

Stine had als kind regelmatig woede-uitbarstingen, maar leerde al snel dat beschaafde mensen eerst tot tien tellen. Nu ongebreidelde woede, mede door sociale media, in toenemende mate tot ons komt dringt de vraag zich op wat die woede betekent.

Zondag 12 juni 20.15 uur op NPO 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *