Stoïcijnse levenskunst evenveel geluk als wijsheid

Vorige week hadden John en ik een inspirerende ontmoeting met Miriam van Reijen. Miriam is naast inwoner van Breda ook filosoof, sterker nog ze is enthousiast stoïcijn met daarnaast een grote liefde voor Spinoza. Ze heeft al diverse boeken op haar naam staan maar binnenkort verschijnt er een nieuwe.

Op zaterdag 18 juni zal zij om 17.00 uur bij onze favoriete Boekhandel Van Kemenade & Hollaers een feestelijke presentatie geven over haar nieuwe boek en ons het eerste boek overhandigen. U bent van harte welkom.

9200000052529012

Mensen lijden emotioneel niet door andere mensen of door de dingen die hen overkomen, maar door hun eigen gedachten daarover. Het zijn irrationele gedachten die negatieve emoties als irritatie, angst, teleurstelling, jaloezie en schuldgevoel veroorzaken. Daarom kan kritisch denken (filosoferen) hier verandering in brengen. Dit soort emoties heeft bovendien geen enkele positieve functie, ze betekenen alleen lijden. Inzicht, ambitie en moed kunnen meer tot stand brengen. Wie in plaats van een lijder (passief) een leider (actief) wil worden, kan terecht bij de stoïcijnse levenskunst van onder meer Epictetus, Seneca , Spinoza en Sartre. Daarbij hoort ook het keuzes maken zonder nodeloze onzekerheid en gepieker vooraf en zonder zinloze spijt- en schuldgevoelens achteraf. Miriam van Reijen – zelf enthousiast stoïcijn – legt uit, ook aan de hand van alledaagse voorbeelden, hoe het mogelijk is om te leven zonder emoties als irritatie, schuldgevoel en teleurstelling.

Bestel hier

2 Comments

 • Collegalli@kpnmail.nl

  Lieve Corinne en John, wat een geweldig idee om een website over stoïcijnse praktijken op te starten.
  Evenveel geluk als wijsheid. Mensen streven altijd het geluk na, en denken heel vaak dat ze daarvoor de ander nodig hebben. Maar echt geluk moet je in en bij jezelf vinden en dat is dan weer een vorm van wijsheid. De ander is nooit verantwoordelijk of het jou wel of niet goed gaat, let wel, ik spreek dan niet over extreme omstandigheden als oorlogstrauma’s of jeugdtrauma’s. Je zult zelf iets van het leven moeten maken, wat je ook overkomt.
  Al mijn verdriet heb ik overwonnen en proberen te bestrijden met een grenzeloos optimisme. Ik denk niet dat je er van uit moet gaan dat iedereen positief in het leven staat, maar het is wel de beste manier om iets van je leven te maken. Door optimistisch te zijn en open te blijven staan voor nieuwe ontmoetingen en nieuwe dingen die op je pad komen, voel je ook echt dat je leeft.
  Ik probeer de ander te helpen door een luisterend oor, en een lach of glimlach, wat kost zeggen en schrijven nu een glimlach, helemaal niets maar het geeft enorm veel.
  Over het leven filosoferen doe ik graag, ieder mens heeft iets unieks in zich wat mij boeit. Mogelijk was dat ook voelbaar in onze huisartsenpraktijk waar onze patiënten ons als familie zagen, en wat is er mooier dan iemand blij maken, het straalt altijd ook weer op jezelf terug.
  Elke dag kan er iets moois gebeuren, en ook iets triests natuurlijk, maar ingeval van het laatste, kun je denken, morgen zal het beter gaan, of anders wel de dag daarop. Het nu is belangrijk, niet het verleden ( wel als bron van herinnering) en zeker niet de toekomst. Wie dan leeft, dan zorgt is misschien wat overtrokken, maar het maakt alles wel gemakkelijker, om met het leven om te kunnen blijven gaan.

  Glimlach Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *