Wat als je het tegenovergestelde zou doen?

two-heads-silhouettes-looking-to-opposite-sites-with-a-lightbulb-shape-in-the-middle_318-52482Stoïcijnen hebben een aantal vraagtechnieken die helpen bij het maken van een goede beoordeling van een vraagstuk. Een krachtige techniek is je af te vragen wat het zou betekenen als je precies het tegenovergestelde zou doen? Bekritiseer de gangbare opvatting over hoe iets zou moeten gaan en bedenk een alternatief.

Je kunt dit toepassen op alle gebieden waarin je twijfelt wat je het beste kunt doen of om betere oplossingen te vinden.

Je wordt onder druk gezet om de prijs van je product/dienst te verlagen. Maar wat zou je moeten doen om juist je prijs te verhogen? Het eindresultaat hoeft niet te zijn DAT je je prijzen gaat verhogen. Wel heb je wellicht ideeën opgedaan om je product/dienst beter in de markt te zetten, je pitch te verbeteren enz.

Je moet een presentatie geven. Gebruikelijk is om Powerpoint te gebruiken dus je begint met het plaatsen van de bullets. Herkenbaar? Bedenk eens wat je zou zeggen als je geen hulpmiddelen tot je beschikking hebt, geen Powerpoint of Prezi. Of zoek eens alleen maar illustraties en maak je verhaal daar omheen. Wat verandert er dan in de boodschap?

De klant vraagt om een offerte. Knip/plak en je hebt er weer een….of hoe kun je de klant overtuigen zonder dat je meteen aan het knippen en plakken slaat en verras je hem.

Het gaat erom dat je de vanzelfsprekendheden eens uit je routine haalt!

Heb jij leuke voorbeelden? Deel ze met ons!