Je ego is de vijand

Afgelopen dagen was The Next Web Europe Conferentie in Amsterdam. Daar sprak dit jaar ook Ryan Holiday. We schreven al eerder over hem en over zijn boek The Obstacle is the Way.

In juni komt zijn nieuwe boek uit: Ego is the enemy . Dit boek begint waar ‘The Obstacle is the Way’ ophield. Wat doen we als onze IK onze grootste obstakel is ? Hoe kunnen we de arrogantie die wordt geleverd met succes of de verblindende focus die ambitie begeleidt veroveren? In elke fase van het leven kan ons ego onze vijand zijn.

Nina Bogosavac schreef op Vance.nl onderstaand artikel over zijn lezing tijdens The Next Web Europe 2016.

=========

Stoïcijnse filosofie is voor doeners, aldus Ryan Holiday (28) op de elfde Next Web conferentie. En hij kan het weten. Zelf ging de auteur van The Obstacle Is The Way ook onverstoorbaar door toen hij op zijn negentiende van school werd gestuurd. Het bleek geen ramp: sindsdien boekt hij succes na succes. De ex-marketeer en schrijver vertelt over de drie levenslessen waardoor hij elke dag maximaal benut.

Controle

De stoïcijnse filosoof Epictetus beweerde dat mensen niet lijden door gebeurtenissen of door andere mensen, maar door hun eigen gedachten over die gebeurtenissen en die andere mensen.

Deze visie is leidend voor hoe Holiday zijn leven invult. “Het besef dat je elke dag op de proef wordt gesteld is een feit, maar je hebt ook elke dag de keuze hebt hoe daarmee om te gaan”.

Dit kwam voor hem na het lezen van het boek Meditations, van de Romeinse veroveraar Marcus Aurelius. “Volgens hem hebben we in elke situatie, hoe onwenselijk dan ook, de kans iets goed te doen. Je reactie heb je in de hand, je obstakels niet.”

Dit zijn de drie manieren hoe Ryan de stoïcijnse levenskunst toepast.

Perceptie

“De manier hoe we iets zien, bepaalt hoe we reageren. En dit is te trainen: zo traint de NASA astronauten hun hartslag constant te houden. Dit doen ze omdat mensen onbewust van iets slechts, nóg iets slechters maken. Vervolgens klagen ze erover. Mijn boodschap, en die van een eeuwenoude auteur: laat je niet van streek maken. Paniek is nergens goed voor.”

Actie

“Stoïcisme heeft niks te maken met wensen of hopen, je moet er wat aan doen.” Maar hoe doe je dat? “Gebruik je student mindset en met je stick forward.” Huh, wat? “Dat is de uitspraak geweest van Amaelia Earhart, een beroemde Amerikaanse vliegenierster. Ze kreeg de kans mee te gaan in een vliegtuig, maar dan wel achterin en zonder inspraak terwijl ze al kon vliegen. Toch accepteerde ze de uitnodiging omdat ze op deze manier tenminste een voet tussen de deur had. Vijf jaar later was ze de eerste vrouwelijke piloot ter wereld en een celebrity.

Ryan benadrukt dat je ego op zij moeten worden gezet. “Niet alles kan op jouw voorwaarden. Doe simpelweg wat je moet doen, om vooruit te komen in je leven. En behoud die beginners mindset gedurende je hele carrière.”

Wil

Wat doe je met dingen waar je niets aan kunt veranderen? “Ongeacht de situatie, heb je de keuze hoe je ergens op reageert. Zorg er voor dat je elk moment van je leven besteedt. Er zijn genoeg verloren moment waarin je kan kiezen te lanterfanten, of iets nuttigs te doen. Hierdoor wordt je beter in dingen.”

Welke lessen je ook gebruikt van Ryan, met klem benadrukt hij zijn motto: “Je ego is de vijand.”