Het heelal

Omgaan met je angsten en problemen is soms een lastige opgave. Dat was het altijd al en Marcus Aurelius hield zichzelf voor dat hij deze gevoelens en gedachten moest zien in een ‘kosmisch perspectief’.

Als ik in Frankrijk ben, is het kijken naar de sterrenhemel een van mijn favoriete bezigheden. Als ik naar de sterrenhemel kijk, lijken mijn dagelijkse beslommeringen zo onbeduidend. Aurelius schrijft:

“In het heelal zijn Azië en Europa slechts twee kleine vlekken. De oceanen zijn druppels, de berg Athos een kluit aarde en de uitgestrektheid van de tijd een speldenprik in de eeuwigheid.”

Iedereen kan volgens mij deze techniek gebruiken. Je hoeft daarvoor niet in een God of zo te geloven. Je kan je gevoel van verwondering gebruiken door op een stretcher naar de sterrenhemel te kijken zoals de man in de podcast ‘De Nacht’ van Chris Bajema http://www.manmetdemicrofoon.nl/afleveringen-1/2016/3/11/aflevering

Maar je kan, als je dat warmer vindt:-),  er ook voor kiezen om naar de prachtige documentaires van Neil Degrasse Tyson te kijken over de Kosmos. 

https://www.youtube.com/watch?v=jVo6cgCEMDk

Volgens mij gaat het erom dat je uitzicht hebt op tijd en ruimte. Hierdoor komt mijn geest in ieder geval altijd vol ontzag tot rust.