Gelukkig leven – Seneca

1001004006847473In Gelukkig leven geeft Seneca adviezen om in tijden van tegenspoed en hevige emoties toch gemoedsrust te vinden. Volgens het stoïcisme, dat al driehonderd jaar voor Seneca’s geboorte ontstond, is het het beste voor de mens om zo min mogelijk vermogen of aanzien te hebben. Ten eerste omdat geld en macht niet gelukkig maken; ze zijn volgens de stoïcijnen niets dan ballast en leiden af van wat werkelijk belangrijk is. Ten tweede maken ze je afhankelijk: je loopt gevaar je reputatie of vermogen te verliezen en daardoor diep in de put te raken.

Geluk vind je namelijk door jezelf te ontwikkelen, je goede eigenschappen en je intellect, maar ook door echte vriendschappen aan te gaan.

Maar wat doe je als je onafhankelijkheid van geld en goed uitdraagt, maar tegelijkertijd zelf erg rijk bent, zoals voor Seneca zelf gold? Seneca verdedigt zijn rijkdom door te stellen dat het evident is dat hij liever leeft in rijkdom. Iedereen heeft liever een zacht bed en een gedekte tafel, en laat vervelende taken het liefst door iemand anders opknappen. Maar Seneca streeft hier niet actief naar, en hecht er ook niet aan. Het wegvallen van rijkdom moet zijn als het wegvallen van het toetje na een goede, volle maaltijd. Het zou fijn zijn als je het dessert nog kon eten, maar als het er niet was zou je het eigenlijk niet missen.
De teksten zijn na negentien eeuwen nog actueel.

Het is toegankelijk geschreven.

Bestel hier: Gelukkig leven